Ανοιχτό παράθυρο να μην επιβληθεί τελικώς το ειδικό τέλος.......
στα.... τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ άφηναν χθες κυβερνητικά στελέχη μετά και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας.
Μόνο που σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτομάτως προκύπτει δημοσιονομικό κενό 200 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα 100 εκατ. ευρώ από τα VLTs, τα «μηχανάκια» που δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει, η τρύπα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο στα 300 εκατ. ευρώ. Περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ έχει προϋπολογίσει να εισπράξει το κράτος και από την επιπλέον φορολόγηση των αγροτών, κυρίως μέσω της αύξησης –δεύτερης κατά σειρά- του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου. Αν όμως ληφθεί υπόψη ότι η κυβέρνηση υπόσχεται καλύτερη φορολογική μεταχείριση των αγροτών για να τους πείσει να αποχωρήσουν από τα μπλόκα, τότε μάλλον αμφίβολη θα πρέπει να θεωρείται η είσπραξη και του συγκεκριμένου ποσού. Να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι το 2015 έκλεισε με μεγαλύτερη ύφεση από το 2016 κάτι που θα έχει επίπτωση και στον φετινό προϋπολογισμό; Να αναφερθεί και ότι το πρώτο δίμηνο του έτους ολοκληρώνεται με τη χώρα να διανύει και πάλι περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας λόγω της εκκρεμότητας με τη διαπραγμάτευση αλλά και τις κινητοποιήσεις πλήθους επαγγελματικών κατηγοριών;
Αν όλα αυτά ληφθούν υπόψη τότε είναι προφανές ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2016 την κάλυψη του οποίου θα ζητήσουν οι δανειστές γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Παρ’ όλα αυτά, και χωρίς να λέει κουβέντα για νέα μέτρα, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα έχει τους επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και ότι μέχρι τις 7 Μαρτίου που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup θα έχει κλείσει τη συμφωνία. Το πώς θα γίνει αυτό μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι απορίας άξιο. Τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Εργασίας υπόσχεται και αυτός με τη σειρά του ευνοϊκή μεταχείριση για τις εισφορές των αγροτών και των επαγγελματιών χωρίς όμως να επισημαίνει ποια είναι η δημοσιονομική επίπτωση από αυτές τις αλλαγές που εξαγγέλλονται.
Σε τι ελπίζει η κυβέρνηση; Σε «πολιτική λύση». Πρόκειται δηλαδή για επανάληψη του περυσινού σεναρίου. Μάλιστα, οι ελπίδες ήταν πολύ περισσότερες προ ημερών όταν η κυβέρνηση αισιοδοξούσε ότι θα οργάνωσε πενταμερή συνάντηση (Τσίπρας, Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ, Ντράγκι) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Οι ελπίδες δεν επιβεβαιώθηκαν, η συνάντηση δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί αλλά παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει χάσει την αισιοδοξία της για την επάνοδο των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς οι δανειστές περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένα μέτρα από την ελληνική πλευρά κυρίως στο μέτωπο της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού αλλά και στο ασφαλιστικό. Το αν η κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη να κάνει αυτές τις υποχωρήσεις, πολλές από τις οποίες θα την φέρουν αρκετά πίσω από τις κόκκινες γραμμές της, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες.