Για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι..
Περισσότερες δόσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2014 και μείωση των επιβαρύνσεων από το 2015, εφόσον διαπιστωθεί από την εκκαθάριση ότι τα ποσά που θα βεβαιωθούν είναι υψηλότερα από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός, σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να καταβληθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τον φόρο. Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι εφόσον βεβαιωθούν ποσά άνω των 3,2 δισ. ευρώ, αυτά δεν θα επιστρέψουν στους φορολογούμενους κατά το τρέχον έτος αλλά θα εξεταστεί το θέμα συνολικά στο πλαίσιο των μειώσεων στη φορολογία. Ειδικότερα, οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αφορούν:
1. Δόσεις. Ο ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο (7 δόσεις) από τα 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Και αυτό, διότι υπάρχει φόβος ότι δεν θα καταφέρουν να πληρώνουν ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων.
Σημειώνεται ότι ο πήχυς από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ έχει μπει πολύ ψηλά. Δηλαδή υπολογίζεται να εισπραχθεί το 82% του φόρου ακινήτων που θα βεβαιωθεί. Αυτό σημαίνει ότι για να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, πρέπει να επιβληθούν - βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Τη στιγμή δηλαδή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους τη στιγμή που τρέχει και η πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Τα ανωτέρω γεγονότα προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο και για αυτό τον λόγο «κρατούν μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ.
2. Μειώσεις ΕΝΦΙΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει τη δεδομένη στιγμή οποιαδήποτε μείωση του ΕΝΦΙΑ, ακόμα και αν οι εισπράξεις είναι υψηλότερες από αυτές που είχαν υπολογισθεί αρχικώς. Οπως προαναφέρθηκε, εκφράζεται φόβος για την εισπραξιμότητα του φόρου ενώ τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα, ακόμα και αν βεβαιωθούν φόροι άνω των 200 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν σκέψεις αυτά τα ποσά να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντίθετα, θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν «τρύπες» στον προϋπολογισμό μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους.
Ωστόσο, στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου που αφορά τις μειώσεις των φορολογικών βαρών θα ενταχθεί και το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Οι μειώσεις αυτές θα υλοποιηθούν από το 2015 εφόσον συναινέσουν και οι πιστωτές της χώρας και αφού καλυφθούν τα κενά στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, για περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και αυτό, διότι οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013 θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Επίσης, πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υποστούν και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά για τα συγκεκριμένα ακίνητα (μέχρι τώρα απαλλάσσονταν για τα ακίνητα αυτά και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ).
ΠΗΓΗ