12/6/12

Το τακτικό στοίχημα του Σάντος ....




Παρότι η πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων θεωρεί πως το τρίποντο απέναντι στην Τσεχία είναι απαραίτητο για την πρόκριση, το παιχνίδι δε θα πρέπει να προσεγγιστεί τακτικά υπό το πρίσμα της πίεσης για νίκη. Ο ρεαλιστής Σάντος γνωρίζει ότι εφόσον η εθνική μας δεν ηττηθεί, θα διατηρήσει άσβεστες τις ελπίδες πρόκρισης στους 8 διεκδικώντας τη νίκη απέναντι στην (πιθανόν αδιάφορη) Ρωσία. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας θα είναι, επομένως, η διατήρηση του μηδέν στην άμυνα.


Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνονται απαραίτητα τα εξής:

Βελτίωση της ανασταλτικής αποτελεσματικότητας του Χολέμπας

Ο άσσος του Ολυμπιακού ήταν ασταθής στο πρώτο παιχνίδι και προέβη σε αρκετά λάθη, ένα εκ των οποίων οδήγησε στο πρώτο γκολ των Πολωνών. Η «στοχοποίηση» των γηπεδούχων στην περιοχή ευθύνης του και η πλειάδα επιθέσεων από τα δεξιά αποδεικνύει ότι ο Σμούντα διέγνωσε το πρόβλημα και επεδίωξε να φορτώσει την πλευρά του ώστε να δημιουργήσει ρήγματα.

Το λάθος του Χολέμπας υποχρεώνει τον Αβραάμ να κατευθυνθεί προς την αριστερή πλευρά, δημιουργώντας μεγάλη απόσταση με τον Παπασταθόπουλο

 

Ο Αβραάμ αναγκάζεται να ακολουθήσει την κούρσα του εξτρέμ, ώστε να αποσοβήσει τη σέντρα, αφήνοντας κενό στο κέντρο της άμυνας

 
Γίνεται κίνηση στο πρώτο δοκάρι και ο Λεβαντόφσκι εκμεταλλεύεται τον κενό χώρο σκοράροντας με κεφαλιά

 

Σαφώς, ο Χολέμπας δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τα αμυντικά κενά της αριστερής πτέρυγας. Ο Σαμαράς δε συμμετέχει ενεργά στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας καθώς είναι soft ποδοσφαιριστής, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται οι απαραίτητες βοήθειες στον Χολέμπας όταν ο αντίπαλος επιτίθεται οργανωμένα. Η πραγματικότητα, όμως, επιτάσσει να «αμυνθεί για δύο» διατηρώντας τη θέση του και ανακόπτοντας τα αντίπαλα εξτρέμ σε «πρώτο χρόνο». Τέλος, εφόσον δεν είναι σίγουρος για την ορθότητα των κοντινών μεταβιβάσεων είναι προτιμότερο να διώχνει μακριά τη μπάλα ώστε να αποφευχθούν οι ευκαιρίες «δεύτερων επιθέσεων» στους Τσέχους.

Δημιουργία «ανασταλτικού μαξιλαριού» από τα αμυντικά χαφ

Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο Σάντος για το κέντρο της άμυνας, η γενικότερη λειτουργία της αμυντικής τετράδας θα είναι «πιλοτική» λόγω της απουσίας των Αβραάμ – Παπασταθόπουλου. Αυτό δε σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές που θα χρησιμοποιηθούν υστερούν σε ατομικά προσόντα σε σχέση με τους «βασικούς». Ωστόσο, η αμυντική λειτουργία είναι ομαδική υπόθεση και εξαρτάται από τη χημεία μεταξύ των παικτών. Επομένως, είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο ίδιος βαθμός συνοχής από δύο ποδοσφαιριστές που δεν ήταν προγραμματισμένο να αναλάβουν ρόλο σέντερ μπακ στη βασική 11άδα.

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο πρώτο παιχνίδι καθιστούν επιτακτική την συντονισμένη αναχαίτιση των αντιπάλων από τα αμυντικά χαφ ώστε να δημιουργηθεί «ανασταλτικό μαξιλάρι» πριν φτάσει η μπάλα στην περιοχή της εθνικής. Οι Μανιάτης- Μάκος / Κατσουράνης οφείλουν να κερδίσουν την πλειοψηφία των προσωπικών μονομαχιών και να διανύσουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα από τους Τσέχους προκειμένου να αναχαιτίσουν τις επιθετικές τους προσπάθειες και να αποσοβήσουν τις κάθετες πάσες στην καρδιά της περιοχής του Χαλκιά. Η τακτική πειθαρχεία, η αντοχή, το ποσοστό επιτυχημένων τάκλιν και το πάθος που θα επιδείξουν αναμένεται να διαμορφώσουν τη συνολική εικόνα του παιχνιδιού.

Συμπέρασμα

Η επιτυχία της εθνικής θα καθοριστεί, κυρίως, από την απόδοση των ποδοσφαιριστών που  επηρεάζουν άμεσα την αμυντική σταθερότητα. Το τακτικό στοίχημα του Σάντος είναι να «κλειδώσει» την επιθετική λειτουργία των αντιπάλων, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για «κλέψιμο» του παιχνιδιού μετά το 75ο λεπτό. Σε κάθε περίπτωση, το «μηδενικό παθητικό» συνδέεται άρρηκτα με τον βασικό στόχο της εθνικής που είναι ι ισοπαλία. Από εκεί και πέρα, πάσα επιθετική ενέργεια είναι καλοδεχούμενη.
Το Contra.gr συνεργάζεται με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Overlap.gr και σας προσφέρει τεχνικές αναλύσεις όπως δεν τις έχετε ξαναδεί. Στο μικροσκόπιο σήμερα το τακτικό στοίχημα του Σάντος.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΧΟΡΤΑΤΟΣ

Πηγη contra.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes