21/1/13

Πόλ Τόμσεν: «Κάναμε λάθος εκτιμήσεις, αλλά πατάξτε επιτέλους τη φοροδιαφυγή»


 Μετά τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος δήλωσε προ ημερών στον ιστότοπο του Ταμείου ότι «τα προγράμματα λιτότητας δεν σταθμίστηκαν σωστά», ήρθε τώρα η σειρά του Πολ Τόμσεν για να παραδεχθεί αστοχίες στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.


Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι «στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη». Ο κ. Τόμσεν άφησε μάλιστα και αιχμές εναντίον της ευρωζώνης λέγοντας ότι εξαρχής το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για την Ελλάδα.
Μέρος της ευθύνης όμως ρίχνει και στην Ελλάδα. «Στο τελευταίο πρόγραμμα υιοθετήθηκε ένας πολύ υψηλότερος πολλαπλασιαστής καθώς έγινε σαφές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί αρχικά», ανέφερε στη συνέντευξή του.
Ο κ. Τόμσεν συνέχισε λέγοντας ότι «το ΔΝΤ υπολόγισε λάθος τον πολλαπλασιαστή γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας».
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε παραδεχθεί στις αρχές του μήνα ότι η συνταγή λιτότητας ήταν πολύ σκληρή και εφαρμόστηκε απότομα στην Ελλάδα. Είχε σημειώσει μάλιστα ότι το ΔΝΤ είχε αμφιταλαντευτεί μεταξύ μιας πιο χαλαρής πολιτικής προσαρμογής και της απότομης που τελικά υιοθετήθηκε και την οποία υποστήριξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική Τράπεζα.
Αυτή τη σκληρή πολιτική ποτέ δεν την ασπάστηκαν με ενθουσιασμό οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Τόμσεν: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα
Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε επίσης στη συνέντευξή του ότι η παράταση δύο ετών που δόθηκε στην Ελλάδα είναι σωστή αλλά απαιτεί και επιπλέον οικονομική βοήθεια. Τελικά, είπε, επιτεύχθηκε παράταση του προγράμματος προσαρμογής για 2 χρόνια, έως το 2016, οπότε και αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ της.
Παραδέχτηκε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα «πολύ δύσκολη» καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, το χρέος πολύ υψηλό και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ασθενής.
στόσο, εκτίμησε ο κ. Τόμσεν ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% είναι εφικτός, αφού χώρες, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, τον πέτυχαν σε μια δεκαετία προκειμένου να μειώσουν το χρέος τους, ενώ και η ίδια η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα ΑΕΠ στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Στην έκθεσή του για την Ελλάδα, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, το ΔΝΤ ζητάει σαρωτικούς ελέγχους σε πλούσιους φορολογούμενους, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αλλά και έλεγχο των ελεγκτών και των προϊσταμένων στις ΔΟΥ.
Ορισμένα από αυτά τα επείγοντα μέτρα θα αποτελέσουν και όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes