Η ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο παίζει μεγάλο ρόλο. Το γεγονός ότι κάποιος πληρώνει για σύνδεση στα 24 ή τα 30 Mbps, δεν σημαίνει ότι θα τα πάρει κιόλας. Η κατάσταση του...
δικτύου και ο αριθμός των συνδέσεων παίζουν τον ρόλο τους οπότε τα 24 Mbps φερ’ ειπείν μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν 20, 15, 10 κ.ο.κ.. Πώς θα δείτε όμως οι ίδιοι την ταχύτητα με την οποία συνδέεστε στο διαδίκτυο; Με ένα προγραμματάκι το οποίο στην ουσία ανεβοκατεβάζει από και προς έναν συγκεκριμένο σέρβερ αρχεία προκειμένου να προσδιορίσει την ταχύτητα με την οποία μεταφέρονται αυτά.
Πάμε να δούμε μερικούς εύκολους και, το κυριότερο, αξιόπιστους τρόπους για να κάνετε τη δουλειά σας.
Speedtest
Ο ευκολότερος και… universal τρόπος για να ελέγξετε τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο είναι το Speedtest. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του και να πατήσετε το κουμπάκι Begin Test. Στη διάθεσή σας υπάρχουν διάφοροι σέρβερ στην Αθήνα και άλλες πόλεις για να γίνει η δουλειά σας. Έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα θα ενημερωθείτε για το ping και τις ταχύτητες download και upload της σύνδεσής σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία μια-δυο φορές για πιο σίγουρα αποτελέσματα.
Curl
Μέθοδος που λειτουργεί στους Mac. Ανοίξτε την Command Line και κάντε paste το εξής: curl -o /dev/null http://speedtest.sea01.softlayer.com/downloads/test100.zip Είναι ένα μικρό αρχείο στους σέρβερ της Softlayer που όμως αρκεί για να κάνετε τη δουλειά σας. Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη του, στην Command Line θα δείτε τις ταχύτητες που πιάσατε και την απόδοση της σύνδεσής σας.
ΟΤΕ Speed Test
Εργαλείο μέτρησης της ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο όμως διαθέτει και ο ίδιος ο ΟΤΕ. Μπορείτε να πάτε στη σχετική σελίδα και να επιλέξετε το αρχείο που θέλετε να κατεβάσετε. Σας συνιστούμε να επιλέξετε κάποιο από αυτά του 1 GB, των 5 GB και των 10 GB, όσο μεγάλα κι αν είναι, για όσο το δυνατόν πιο ακριβή και κοντά στην πραγματικότητα αποτελέσματα. Επιλέξτε να αποθηκεύσετε το αρχείο που κατεβάζετε και στρέψτε την προσοχή σας στην ταχύτητα λήψης του.