6/5/15

Τι σχέση έχει η εποχή που γεννιόμαστε με το χαρακτήρα μας;


Η εποχή του χρόνου που γεννιέται ο κάθε άνθρωπος έχει συνέπειες στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα...


Ακούγεται σαν… αστρολογική πρόβλεψη, ωστόσο το συγκεκριμένο συμπέρασμα βασίζεται σε επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο νευροψυχοφαρμακολογίας στο Βερολίνο.

Η ομάδα της Ξένια Γκόντα από το ουγγρικό πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης ανακάλυψε ότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου, και κυρίως το ταμπεραμέντο του, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον μήνα της γέννησής του.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που γεννιούνται τους χειμωνιάτικους μήνες είναι, βάσει της έρευνας, συνήθως ήρεμοι και ισορροπημένοι, ωστόσο έχουν μια ελαφρά τάση προς τη μελαγχολία και την κατάθλιψη. Τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο το καλοκαίρι εκφράζονται πολύ περισσότερο, αγαπούν τη ζωή και τις απολαύσεις της, όμως χαρακτηρίζονται από πολύ έντονες διακυμάνσεις στη διάθεσή τους.

Οσοι έχουν γεννηθεί το φθινόπωρο κατατάσσονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάπου ανάμεσα σε όσους γεννήθηκαν τον χειμώνα και το καλοκαίρι, δηλαδή έχουν την τάση να κλείνονται στον εαυτό τους, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη άνεση να απολαύσουν τις χαρές της ζωής.

Τα άτομα που έχουν γεννηθεί κάποιον από τους ανοιξιάτικους μήνες είναι συνήθως θετικοί άνθρωποι, με καλή διάθεση και δεν έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στη συμπεριφορά τους. «Βιοχημικές μελέτες έδειξαν ότι η εποχή κατά την οποία έρχεται κανείς στον κόσμο επιδρά στα επίπεδα συγκεκριμένων ουσιών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Αυτό μπορεί να το ανιχνεύσει κανείς αργότερα και στους ενηλίκους», εξηγεί η ερευνήτρια Γκόντα. «Γι” αυτόν τον λόγο πιστεύουμε ότι ο μήνας γέννησης έχει μια μακροπρόθεσμη επίδραση στον άνθρωπο», καταλήγει.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε περισσότερα από 400 άτομα και συνέδεσε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους με τον μήνα γέννησής τους. Επειδή δεν ήθελαν η μελέτη τους να βασιστεί σε στοιχεία που θα μπορούσαν να απορριφθούν από την επιστημονική κοινότητα, στράφηκαν στους βιολογικούς δείκτες όπως τα επίπεδα των ορμονών, για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί εάν οι γενετικοί δείκτες που εντοπίζονται σε κάθε μήνα, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τον βαθμό κινδύνου που διατρέχει ο κάθε άνθρωπος να παρουσιάσει κάποια ψυχολογική διαταραχή. Σε αντίθεση με προηγούμενες ανάλογες προσπάθειες, που δεν είχαν όμως αξιολογήσει και τα βιολογικά δεδομένα, η συγκεκριμένη μελέτη είχε πολύ θετική υποδοχή στο συνέδριο.

«Οι εποχές του χρόνου επηρεάζουν τη διάθεσή μας με εμφανή τρόπο. Οι ερευνητές από την Ουγγαρία μάς δείχνουν ότι ακόμη και το ταμπεραμέντο καθενός μας μπορεί να σχετίζεται με τον μήνα γέννησής του», σχολίασε ο καθηγητής ψυχιατρικής στη Βαρκελώνη Εντουαρντ Βιέτα.

ΠΗΓΗ

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes