27/6/12

Rewind στο Πορτογαλία-Ισπανία ..........



Η ιβηρική χερσόνησος "φλέγεται" εξαιτίας του πρώτου ημιτελικού του Euro 2012, που φέρνει αντιμέτωπες την Πορτογαλία με την Ισπανία. Το αγωνιστικό παρελθόν των 2 γειτονικών χωρών είναι τεράστιο, ειδικά την τελευταία δεκαετία και το Contra.gr ξεχωρίζει και σας παρουσιάζει τα 5 σπουδαιότερα ντέρμπι της ιστορίας. Από το Ρικάρντο Θαμόρα και τον Εουσέμπιο στον Ραούλ και τον Ντάβιντ Βίγια.



 



Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 ήταν τεράστια και γι' αυτό χρειάστηκε για πρώτη φορά η διαδικασία προκριματικών. Στην κλήρωση, η οποία διεξήχθη με γεωγραφικά κριτήρια, η Ισπανία βρέθηκε στο 2ο γκρουπ, μαζί με την Πορτογαλία. Οι 2 ομάδες ήταν οι μοναδικές του ομίλου και κατά συνέπεια διεξήχθησαν 2 αγώνες εν είδει νοκ άουτ. Η ισπανική ομάδα αποτελούσε το ακλόνητο φαβορί για το πρώτο παιχνίδι των 2 χωρών στο πλαίσιο κάποιας διοργάνωσης, έχοντας επικρατήσει στα 7 από τα 8 φιλικά (το άλλο ήρθε ισόπαλο) που είχαν προηγηθεί. Μόνο που ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος που βρέθηκε στις εξέδρες του γηπέδου στο Τσαμαρτίν δεν μπορούσε να υποψιαστεί την εξέλιξη του αγώνα. Ο Βάσκος επιθετικός της Ρεάλ Οβιέδο Ισίδρο Λάνγκαρα βρέθηκε σε καταπληκτική μέρα, σημείωσε 5 γκολ (με 1 πέναλτι) και μαζί με τα υπόλοιπα 4 των Τσάκο, Λουίς Ρεγκέιρο (2) και Μαρτί Βεντορλά, η ομάδα του Αμαντέο Γκαρθία διασφάλισε την πρόκριση από το 1ο ματς. Στον αντίποδα, οι παίκτες του Αντόνιο ντο Ρέις δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία του Ρικάρντο Θαμόρα και μάλιστα αγωνίστηκαν με 2 τερματοφύλακες, αφού ο Σοάρες ντος Ρέις, στο ντεμπούτο του κι έχοντας δεχθεί ήδη 3 γκολ στα πρώτα 15 λεπτά, αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού κι ο Αουγκούστο Αμάρο, επίσης στο ντεμπούτο του, δέχθηκε τα υπόλοιπα 6 στο 2ο μέρος.

15 Νοεμβρίου 1964: Πορτογαλία-Ισπανία 2-1


 

Από τη μία, η Πορτογαλία, η ομάδα του "θρυλικού" Εουσέμπιο, λίγο πριν την κορυφαία στιγμή της ιστορίας της. Ο "μαύρος πάνθηρας" ήταν έτοιμος να κατακτήσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Ένα χρόνο αργότερα κέρδισε τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή και 2 χρόνια αργότερα οδηγούσε τη χώρα του στην 3η θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966. Στον αντίποδα, υπήρχε η ομάδα που λίγους μήνες νωρίτερα κέρδισε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, υπερισχύοντας στον τελικό του "εντός έδρας" Euro 1964 της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης. Αν και κάπως γηρασμένη, η ομάδα του Χοσέ Βιγιαλόνγκα παρέμενε σύνολο πρώτης γραμμής, κάτι που απέδειξε ο Χοσέ Μαρία Φουστέ, όταν "πάγωσε" 50.000 θεατές στο ιστορικό "Εστάδιο ντας Άντας" του Πόρτο, κάνοντας το 1-0 στο 25' της φιλικής αναμέτρησης. Η παρουσία των Μάριο Κολούνα και Ζοζέ Τόρες βελτίωνε τις πιθανότητες της ομάδας του Μανουέλ ντα Λουζ Αφόνσο, ωστόσο ηγέτης της παρέμενε ο Εουσέμπιο. Ο 22χρονος επιθετικός "χτύπησε" στο 39ο λεπτό, σημειώνοντας το 6ο τέρμα του για λογαριασμό της εθνικής Πορτογαλίας (από τα συνολικά 41 σε 64 εμφανίσεις) και στο 69ο λεπτό ολοκλήρωσε την ανατροπή.

20 Ιουνίου 2004: Ισπανία-Πορτογαλία 0-1

 


Οι 2 χώρες της ιβηρικής βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο στην 3η αγωνιστική του 1ου ομίλου του Euro 2004, ελέω Ελλάδας. Η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης είχε μπει "σφήνα" στα 2 φαβορί, τα οποία κυνηγούσαν τη νίκη για να αποφύγουν το αδιανόητο, ήτοι αποκλεισμό από το αουτσάιντερ του γκρουπ. Το άγχος είχε κυριεύσει τόσο τους γηπεδούχους, οι οποίοι είχαν ηττηθεί στην πρεμιέρα από την Ελλάδα με 2-1, όσο και τους παίκτες του Ινιάκι Σάεθ, που βρίσκονταν σε πλεονεκτική θέση, αφού προκρίνονταν και με ισοπαλία. Το παιχνίδι άργησε να "ανάψει" και για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε μία παρέμβαση του Λουίς Φελίπε Σκολάρι από τον πάγκο, αντικαθιστώντας τον Πέδρο Παουλέτα με το Νούνο Γκόμες. Ο κάτοικος Λισαβόνας λόγω Μπενφίκα δικαίωσε τον Βραζιλιάνο εκλέκτορα και σκόραρε στο 57', με συνέπεια το παιχνίδι να γίνει πιο ανοικτό. Ένα τετ-α-τετ του Φερνάντο Τόρες, μία κεφαλιά του Ραούλ, ένα φάουλ του Λουίς Φίγκο που έδιωξε ο συμπαίκτης του στη Ρεάλ Μαδρίτης, Ίκερ Κασίγιας, και μία κεφαλιά του Κοστίνια κατέληξαν οπουδήποτε αλλού εκτός από τα δίχτυα, με συνέπεια η Πορτογαλία να στείλει την Ελλάδα πάνω στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία και την Ισπανία (την οποία νίκησαν για πρώτη φορά από το 1981) πίσω στη βάση της.



29 Ιουνίου 2010: Ισπανία-Πορτογαλία 1-0

 


Η Πορτογαλία που είχε φιλοδωρήσει με 7 τέρματα τη Βόρεια Κορέα στη φάση των ομίλων αντιμετώπιζε μία εξ ορισμού θεαματική ομάδα στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο Κέιπ Τάουν είχε στηθεί πάρτι, όπως και πίσω από τους δέκτες των τηλεοράσεων, αφού το φίλαθλο κοινό αδημονούσε για ένα τόσο χορταστικό παιχνίδι. Φευ. Ο Κάρλος Κεϊρός είχε αντίθετη άποψη και προτίμησε μία μινιμαλιστική προσέγγιση του αγώνα, θεωρώντας πως έτσι θα έχει πιθανότητες απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Για περίπου μία ώρα δικαιωνόταν, αφού σε ένα βαρετό παιχνίδι η Πορτογαλία έφτασε πιο κοντά στο γκολ. Ένα ιδιοφυές τακουνάκι του Τσάβι, όμως, στον (οριακά οφσάιντ) Ντάβιντ Βίγια, ανέτρεψε τα δεδομένα στο 63ο λεπτό. Οι Ίβηρες πέρασαν σε ρόλο κυνηγού και άφησαν αφύλαχτα τα μετόπισθεν, με συνέπεια ο Φερνάντο Γιορέντε (πέρασε στη θέση του αναποτελεσματικού Φερνάντο Τόρες) να απειλεί διαρκώς. Το 1-0 έμεινε μέχρι τέλους, η Ισπανία έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου κι ο εξαφανισμένος στο ματς Ρονάλντο έφτυσε σε μία κάμερα και κατέκρινε την αμυντική τακτική του Κεϊρός.



17 Νοεμβρίου 2010: Πορτογαλία-Ισπανία 4-0

 

Το... μένος των Πορτογάλων για τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ έσβησε λίγους μήνες μετά τη διοργάνωση της Νότιας Αφρικής. Η ευκαιρία για εκδίκηση δόθηκε στη φιλική αναμέτρηση του "Ζοζέ Αλβαλάδε" της Λισαβόνας, όπου η Πορτογαλία του Πάουλο Μπέντο πλέον διέλυσε τους πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου με 4-0. Η "φούρια ρόχα" παρατάχθηκε με τη βασική ενδεκάδα, ωστόσο μόνο ο Ίκερ Κασίγιας δικαίωνε τις προσδοκίες, σταματώντας τις πάμπολλες επιθέσεις των Πορτογάλων. Όταν δεν το κατάφερνε, φρόντιζε γι' αυτό ο... Λουίς Νανί, ο οποίος σε μία μαγική προσπάθεια του Κριστιάνο Ρονάλντο, έσπρωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή της εστίας της Ισπανίας, "ακυρώνοντας" το τέρμα, αφού βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Στο 45ο λεπτό, όμως, ο Κάρλος Μάρτινς έγραψε το 1-0 και στο 2ο μέρος (με αλλαγές κι από τις 2 ομάδες) οι Έλντερ Ποστίγκα (2 γκολ) και Ούγκο Αλμέιδα οδήγησαν την Ισπανία στη μεγαλύτερη συντριβή των τελευταίων 50 ετών ()από το 2-6 με τη Σκοτία το 1963).


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ

Πηγη contra.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes