21/1/13

Ναρκοπέδιο φόρων η ελληνική οικονομία .....


 Ναρκοπέδιο φόρων η ελληνική οικονομίαΟι έκτακτες εισφορές που έγιναν μόνιμες και η διαρκής «αφαίμαξη» πολιτών και επιχειρήσεων

Όπου σταθεί και όπου βρεθεί κανείς, δεν ακούει τίποτε άλλο, παρά δραματικές ιστορίες για φόρους που κλονίζουν μαζικά τους φορολογούμενους και τα νοικοκυριά.

Έπειτά από τρία χρόνια συνεχούς επιβολής έκτακτων φόρων, άμεσων και έμμεσων, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών τείνει να εξαντληθεί, καθώς σε καιρό εισοδηματικών απωλειών τα φορολογικά βάρη γίνονται αβάσταχτα. Πολύ περισσότερο όταν επιβάλλονται σε ιδιοκτησίες που δεν αποδίδουν εισοδήματα.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να πουλήσουν ακόμη και πατρογονικά ακίνητα σε πόλεις και χωριά.

Από το 2009 και έπειτα έχουν επιβληθεί συνολικά οκτώ έκτακτες επιβαρύνσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων μονιμοποιήθηκαν.

Μόνο από το χαράτσι των ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών βεβαίωσε σε περίπου 5,5 εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕΗ, φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ για το 2011 και το 2012.

Από αυτά παρέμειναν ανείσπρακτα 400 εκατομμύρια ευρώ για το 2011 και αναμένεται παρόμοια απόκλιση και για το 2012.

Ταυτόχρονα τρέχουν και όλοι οι ανείσπρακτοι φόροι προηγούμενων ετών, όπως ο ΦΑΠ.

Την ίδια στιγμή εκτινάχθηκε στα ύψη ο φόρος εισοδήματος λόγω της μείωσης και τελικά της κατάργησης του αφορολόγητου και των φοροαπαλλαγών. Παράλληλα, αυξήθηκε ο ΦΠΑ και οι φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, χωρίς όμως να φέρουν τα αποτελέσματα που προσδοκούσε η κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή, αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική οικονομία μοιάζει παγιδευμένη σε ναρκοπέδιο φόρων. Όπως λένε επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εργαζόμενοι, κανείς δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα χωρίς να πληρώνει ολοένα και υψηλότερους φόρους.

Ακόμη και η αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15% θα επιβληθεί αναδρομικά και για τους τόκους που βεβαιώθηκαν το 2012 και μπαίνουν στους λογαριασμούς το 2013.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων αυξάνονται κάθε μήνα κατά 1 δισ ευρώ και απειλούν την όποια πρόοδο συντελείται στον δημοσιονομικό τομέα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η τρόικα δεν επιτρέπει περαιώσεις και άλλες ρυθμίσεις που αντιμετώπιζαν το φορολογικό βάρος σε δύσκολες οικονομικά περιόδους.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes