25/6/12

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ EURO: 25 ΙΟΥΝΙΟΥ


 
   Η Ελλάδα θάμπωσε την Ευρώπη, σαν σήμερα 25 Ιουνίου, στερώντας από την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2000, Γαλλία, την δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο της και το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Σαν σήμερα η Ολλανδία
κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης το 1988 και συνέτριψε την Σερβία με 6-1 το 2000. 1988
Η Ολλανδία κατακτά τον πρώτο και μοναδικό τίτλο της, αναδεικνυόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Στον τελικό του Μονάχου επικράτησε 2-0 της Σοβιετικής Ένωσης με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν να μένει στην παγκόσμια (ποδοσφαιρική) ιστορία με το καταπληκτικό γκολ με το οποίο οι οράνιε διπλασίασαν τα τέρματα τους.
Ο Ρούντ Γκούλιτ με ένα επίσης θεαματικό γκολ άνοιξε το σκορ με φοβερή σε δύναμη κεφαλιά. Οι Σοβιετικοί έχασαν την ευκαιρία να μπουν ξανά στο παιχνίδι όταν μετά το 2-0 ο Φαν Μπρόκελεν απέκρουσε πέναλτι του Μπελάνοφ.

 

 Γκούλιτ, Φαν Τίγκελεν και Κούμαν στην απονομή



2000
Η μέρα ανήκει στην Ολλανδία καθώς δώδεκα χρόνια αργότερα, πέτυχε εκπληκτική νίκη με 6-1 σε βάρος της Σερβίας στον προημιτελικό του Ρότερνταμ. Σκορ-ρεκόρ για την φάση αυτή και σκορ ρεκόρ της διοργάνωσης, σε τελική φάση.
Τρία από τα έξι γκολ πέτυχε ο Πάτρικ Κλάιφερτ, δύο ο Μαρκ Όφερμαρς και ο Ντέγιαν Γκοβεντάριτσα σε βάρος της ομάδας του. Ο Σάβο Μιλόσεβιτς απλά έσωσε τα προσχήματα μειώνοντας στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στον άλλο ημιτελικό, το φινάλε ήταν δραματικό. Η Γαλλία προηγείτο 2-1 της Ισπανίας και στο τελευταίο λεπτό, οι Ισπανοί βρίσκουν την μεγάλη ευκαιρία να στείλουν το ματς στην παράταση, κερδίζοντας πέναλτι. Ο Μπαρτέζ όμως στερεί το γκολ από τον Ραούλ. Η εικόνα του νυν Γάλλου ομοσπονδιακού Λοράν Μπλαν να παρηγορεί τον Ραούλ έκανε τον γύρο του κόσμου. Τα τρία γκολ σημειώθηκαν σε διάστημα δώδεκα λεπτών στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ζιντάν στο 32' και ο Τζορκαέφ στο 44' ήταν οι Γάλλοι σκόρερ ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Μεντιέτα με πέναλτι. Ο Μεντιέτα όμως έγινε αλλαγή και έτσι την ευθύνη ανέλαβε ο Ραούλ στη μοιραία φάση του 90ου λεπτού,
 
Αν δεν τον γνωρίσατε αυτός με το Νο 4 δίπλα στον Ζιντάν είναι ο Γκουαρντιόλα... 
2004
Ολη η Ευρώπη μακάριζε τους Γάλλους για την τύχη τους να βρεθεί αντίπαλος τους στον προημιτελικό, η Ελλαδίτσα. Θεώρησαν δεδομένη την πρόκριση των τρικολόρ. Και εδώ που τα λέμε, η ποδοσφαιρική και όχι μόνο λογική αυτό επέβαλε. Να όμως που ο Θεός του ποδοσφαίρου, μιλούσε Ελληνικά εκείνο το ζεστό βράδυ στο Ζοζέ Αλβαλάδε και το γκολ του Άγγελου Χαριστέα χάριζε την απίστευτη νίκη-πρόκριση στα ημιτελικά.

2008
Τέσσερα χρόνια αργότερα την ίδια μέρα η Τουρκία πήγε αλά Ελληνικά να κλέψει την νίκη στην Βασιλεία αλλά στο τέλος (όπως πάντα) οι Γερμανοί νικούν. Κάπως έτσι το είπε ο Γκάρι Λίνεκερ και έμεινε στην ιστορία η ατάκα του. Η Τουρκία προηγήθηκε στον ημιτελικό με τον Μποράλ Ουγκούρ στο 22' αλλά οι Γερμανοί αφού ισοφάρισαν με τον Σβαινστάιγκερ στο 26' πήραν προβάδισμα στο 79' με τον Κλόζε. Στο 86' ο Σεμίχ Σεντούρκ ισοφάρισε αλλά στο 90' ο Φιλίπ Λαμ κατέστρεψε τα Τουρκικά όνειρα διαμορφώνοντας το τελικό 3-2.
Επόμενο γκολ του Λαμ, πολύ πρόσφατα στο Γκντάνσκ...
 
Το γκολ του Σβαϊνστάιγκερ

 Συντάκτης : ΑΚΗΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ
Πηγη  pamesports.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes