30/6/12

Το 4-4-2 και το ρίσκο του Δώνη ....



Το σύστημα που προσπαθεί να εφαρμόσει στον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Δώνης και οι "κίνδυνοι" που εγκυμονεί.


Κατά κύριο λόγο ο ΠΑΟΚ την τελευταία πενταετία έπαιζε με έναν επιθετικό και δύσκολα κατά την διάρκεια του ματς το σύστημα άλλαζε σε 4-4-2 ή τελικώς άλλαζε, αλλά με σημαντική καθυστέρηση. Ο Φερνάντο Σάντος έδωσε αυτή την "ταυτότητα" στον "Δικέφαλο" και την διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό, οι Παύλος Δερμιτζάκης, Μάκης Χάβος και Λάσλο Μπόλονι, που διαδέχτηκαν τον Πορτογάλο προπονητή στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, φέτος με τον Γιώργο Δώνη στην τεχνική ηγεσία του "Δικεφάλου" η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει.

Λάτρης του 4-4-2

Ο Ελληνας προπονητής είναι λάτρης του συστήματος με ενισχυμένο κέντρο, στο οποίο παίρνουν θέση αρκετοί ποδοσφαιριστές με επιθετικές τάσεις και έναν σέντερ φορ. Ο Δώνης, ωστόσο, αν η εξέλιξη του αγώνα δεν είναι αυτή που θα περίμενε, αλλάζει τα πλάνα του και περνάει στο παιχνίδι δεύτερο επιθετικό περιοχής, πολύ πιο εύκολα απ' ότι οι προκατοχοί του στον πάγκο του "Δικεφάλου".

Αναστασάκος, η αγαπημένη του αλλαγή

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Ατρομήτου, όπου ο Γιώργος Δώνης άρχιζε, συνήθως, τον αγώνα με έναν επιθετικό περιοχής και αναλόγως την εξέλιξη του ματς προσάρμοζε τα πλάνα του. Στο ξεκίνημα, βλέπαμε για παράδειγμα, ένα κέντρο "φορτωμένο" με αρκετούς επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές, όπως οι Επστάιν, Μπρίτο, Καραγκούνης και Τάτος, έναν σε ρόλο "κόφτη" και στην κορυφή τον Μήτρογλου.

Αν ο αγώνας δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη ο Δώνης περνούσε στο ματς λίγη ώρα μετά την έναρξη του β' ημιχρόνου τον Ηλία Αναστασάκο και εφάρμοζε καθαρό 4-4-2. Βέβαια, παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις που από την αρχή του αγώνα ο 43χρονος τεχνικός έριχνε στην "μάχη" δύο καθαρόμαιμους επιθετικούς.

Το ρίσκο

Ωστόσο, αν υποθέσουμε πως στο συγκεκριμένο σύστημα ο μοναδικός αμυντικός χαφ θα είναι ο 35χρονος Γκαρσία, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως όσο θέληση και να έχει ο Ουρουγουανός θα έρθει η ώρα που θα "σκάσει" και θα δημιουργηθούν σημαντικά κενά στο μεσοαμυντικό κομμάτι. Γι' αυτό και ίσως ο Δώνης έχει στο μυαλό του να τοποθετεί κοντά του στο κέντρο ένα "στήριγμα" που θα του δίνει τις απαραίτητες βοήθειες.

Ο ΠΑΟΚ του 4-4-2

Δεν είναι, πάντως, πολλές οι φορές που στον ΠΑΟΚ την τελευταία πενταετία εφαρμόστηκε σε μεγάλο μέρος ενός αγώνα καθαρό 4-4-2. Πάμε, όμως, να τις δούμε. Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μάκη Χάβο ο "Δικέφαλος" υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Πανιώνιο. Τότε είδαμε να παίρνουν θέση στην κορυφή της επίθεσης οι Μουσλίμοβιτς και Σαλπιγγίδης και ο ΠΑΟΚ να πραγματοποιεί εκρηκτικό ξεκίνημα με αποτέλεσμα να προηγείται στο 35ο λεπτό με 3-0.

Και στο Ζάγκρεμπ δύο μήνες μετά η σύνταγη αποδείχθηκε επιτυχημένη. Ο ΠΑΟΚ έπαιζε στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ντιναμό την προκρισή του στην φάση των "32" του Europa League. Ο Μάκης Χάβος παρέταξε τον "Δικέφαλο" με δύο επιθετικούς, τους Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη, και ο "Σάλπι" στο 61ο λεπτό πέτυχε το νικητήριο γκολ.

Οπως και να έχει, πάντως, οι σκέψεις του Γιώργου Δώνη θα αποτυπωθούν με τον καλύτερο τρόπο στον αγωνιστικό χώρο. Οπότε, λίγη υπομονή ακόμη...
Πηγη contra.gr


 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes