Μετά την εισβολή των φοροελεγκτών του ΣΔΟΕ στην...
ΠAE Παναθηναϊκός, όπου διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ ύψους ...........
560.000 ευρώ, με συνέπεια να τίθεται θέμα σύλληψης του προέδρου της ΠΑΕ, Δημήτρη Γόντικα, εάν αυτά δεν καταβάλλονταν άμεσα –καταβλήθηκαν τελικά–, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, κ. Ιωάννης Διώτης, δήλωσε στα «Επίκαιρα»: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κάνουμε αυτό που πρέπει, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε έλεγχος και στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, χωρίς, ωστόσο, να προκύψει κάτι επιλήψιμο. Σειρά παίρνουν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης.Το ΣΔΟΕ διαπιστώνει παραβάσεις και επιβάλλει ποινές. Δεν έχει, όμως, κανένα νόημα το ΣΔΟΕ να ανακαλύπτει, να επιβάλλει πρόστιμα, αλλά τελικά στα ταμεία του κράτους να μην μπαίνει δεκάρα τσακιστή, επειδή «δεν υπάρχουν εισπρακτικοί μηχανισμοί».
Το ΣΔΟΕ, όσον αφορά στο ποδόσφαιρο κυρίως, κινείται σε τρία «μέτωπα». Το ένα είναι τα «διπλά» συμβόλαια, που, όπως κατά καιρούς έχει γραφτεί στον Τύπο, υπογράφουν οι ΠΑΕ με τους παίκτες. Το άλλο, τα πλαστά εισιτήρια. Το τρίτο, τα στημένα παιχνίδια, που συγκλόνισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τα «διπλά» συμβόλαια
Όσον αφορά στα «διπλά» συμβόλαια, είναι εγκεκριμένη μέθοδος από την UEFA και τη FIFA! Ποια ακριβώς; ΠΑΕ και ποδοσφαιριστής μπορεί να υπογράψουν συμφωνία, π.χ., για 100.000 ευρώ το χρόνο και το συμβόλαιο κατατίθεται, όπως προβλέπει ο κανονισμός, στη Super League και, φυσικά, στην οικεία ΔΟΥ. Παράλληλα, όμως, η ΠΑΕ μπορεί να συνάψει και ιδιωτικό συμφωνητικό με τον ίδιο παίκτη, με το οποίο θα του δίνει επιπλέον 2 εκατ. ευρώ. Κατά πληροφορίες, αυτό έγινε με διάσημο ξένο τεχνικό, που στο πρώτο του συμβόλαιο έπαιρνε κάτι «ψιλά» και τα «χοντρά» πήγαιναν με έμβασμα σε γερμανική τράπεζα. Ή, ακόμα, άνθρωποι του ΣΔΟΕ είναι υποψιασμένοι με μεγάλο άσο του ποδοσφαίρου που δήλωνε «κάτοικος Λονδίνου». Κάνει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα κάποιος που δηλώνει κάτοικος άλλης χώρας; Κατατέθηκαν στη ΔΟΥ συμβόλαια;
Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο η ΠΑΕ αδυνατεί να δώσει τα 2 εκατ. ευρώ, με βάση το ιδιωτικό συμφωνητικό, ο ποδοσφαιριστής μπορεί να προσφύγει στα δικαιοδοτικά όργανα της FIFA και να δικαιωθεί. Η FIFA και η UEFA, κατά μία έννοια, υποθάλπουν ή ενθαρρύνουν τις όποιες σκέψεις μεταξύ των συμβαλλόμενων για φοροδιαφυγή, αφού δέχονται τα ιδιωτικά συμβόλαια.
Οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ σκοπεύουν ν’ απευθυνθούν σε FIFA και UEFA για να ζητήσουν τα ιδιωτικά συμφωνητικά. Ή, ακόμα, να ζητήσουν από τις χώρες των ξένων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην Ελλάδα να ανοιχτούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Εύκολο; Καθόλου! Για να αποκαλυφθούν τα νούμερα της ιδιωτικής σύμβασης, θα πρέπει να προσφύγει στα δικαιοδοτικά όργανα της FIFA και της UEFA ο ένας εκ των δύο συμβαλλόμενων ή και οι δύο μαζί. Μόνο έτσι.
Τι γίνεται με τους ξένους παίκτες
Όσον αφορά στους ξένους παίκτες, πώς είναι σίγουρο ότι ένας Ισπανός παίρνει τα χρήματά του μέσω της ισπανικής τράπεζας ή ένας Αργεντινός μέσω τράπεζας της Αργεντινής και όχι μέσω ελβετικής ή τράπεζας του Μόντε Κάρλο;
Στην ίδια περίπτωση με τα «διπλά» συμβόλαια εντάσσονται και τα λεγόμενα «λευκά συμβόλαια», που συνιστούν επίσης καραμπινάτη φοροδιαφυγή. Όπως κατά καιρούς έγραψε ο Τύπος, κατατίθενται στην προϊστάμενη Αρχή του ποδοσφαίρου τα συμβόλαια που δεν αναφέρουν ετήσιες ή άλλες απολαβές –μισθοί, πριμ κατάκτησης πρωταθλήματος, κυπέλλου– και ξεχωριστά χρήματα ανά λεπτό συμμετοχής του παίκτη στο ματς. Αναγράφουν τον αριθμό «μηδέν»!
Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, το ΣΔΟΕ, με εντολή του τότε ειδικού γραμματέα, Γιάννη Καπελέρη, είχε εισβάλει και πάλι στο ποδόσφαιρο και ανακάλυψε μη αποδοθέντες φόρους ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, 5,2 εκατ. από τα οποία αφορούν στη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και 1,3 εκατ. ευρώ στη μη απόδοση του ΦΠΑ. Πληρώθηκαν εκείνα τα χρήματα, όταν μάλιστα ο Έλληνας ευσυνείδητος φορολογούμενος «στύβεται» καθημερινά με νέους φόρους;
Ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Παπαδημούλη απάντησε πως από το 1998 έως και το Μάρτιο του 2010 οι διακόσιες ογδόντα οχτώ ΔΟΥ επέβαλαν πρόστιμα ύψους περίπου 26,3 εκατ. ευρώ σε ΠΑΕ και ΚΑΕ (μπάσκετ), από τα οποία εισπράχθηκαν μόνο τα 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά που είναι ανείσπρακτα σε κεφάλαιο διαμορφώνονται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ!
Επίσης, και αυτό είναι το πλέον σημαντικό, οι ΠΑΕ και ΚΑΕ είχαν βεβαιωμένα χρέη 222 εκατ. ευρώ, όπως αποκάλυψε επίσης ο κ. Σαχινίδης. Αποδόθηκαν στο κράτος; Η απάντηση είναι ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη – κι αυτό είναι αλήθεια. Το αποτέλεσμα, όμως, αργεί πολύ. Είπαμε: Δεν υπάρχουν οι... «μηχανισμοί» είσπραξης.
Στην περίπτωση των πλαστών εισιτηρίων, στους ανθρώπους του ΣΔΟΕ συνεχίζει να υπάρχει ο γνωστός προβληματισμός. Κυρίως στα ντέρμπι –όχι, βέβαια, σε όλα– τα γήπεδα είναι γεμάτα ή σχεδόν γεμάτα. Τα εισιτήρια που δηλώνονται, ωστόσο, είναι τουλάχιστον τα μισά! Κι αυτό είναι εξόφθαλμο, όταν το ΟΑΚΑ, για παράδειγμα, είναι γεμάτο και δηλώνονται 20.000 εισιτήρια, τη στιγμή που η χωρητικότητά του είναι 70.000 θέσεις!
Πέρσι τέτοιο καιρό αποκαλύφθηκε πως εφτά ομάδες της Super League είχαν στήσει μηχανισμό έκδοσης πλαστών εισιτηρίων. Ποιος το αποκάλυψε; Ο υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών, που ήταν ο ίδιος που «τρύπησε» στην εφορία τα εισιτήρια αγώνα της ΑΕΚ και στη συνέχεια πήρε τα παιδιά του να πάει στο γήπεδο. Κι εκεί ανακάλυψε ότι τα εισιτήρια που είχε «τρυπήσει» δεν ήταν... τρυπημένα! Τότε, το ΣΔΟΕ, αφού διέταξε έρευνα στις ΠΑΕ ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης, Λάρισα, Άρη, Ηρακλή και Ατρόμητο, έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο στον αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακός και κατέσχεσε όλα τα μηχανήματα έκδοσης πλαστών εισιτηρίων που υπήρχαν στα οχτώ εκδοτήρια που λειτουργούσαν. Διαπίστωσε, δε, ότι και τα 13.500 εισιτήρια του αγώνα ήταν πλαστά και είχαν εκτυπωθεί από απλούς εκτυπωτές και όχι από μηχανές σήμανσης. Αποκαλύφθηκε, επίσης, πως μέλη του κυκλώματος θεωρούσαν λιγότερα και φθηνότερα εισιτήρια από τα γνήσια, ώστε να γλιτώνουν ΦΠΑ. Άλλαξε κάτι φέτος; Αυτό θα ψάξει και πάλι το ΣΔΟΕ, μήπως και διάφοροι «αετονύχηδες» επαναλαμβάνουν τα ίδια.
Σχετικά με τα στημένα παιχνίδια, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα. Το ΣΔΟΕ περιμένει για να δράσει, αλλά οι άνθρωποί του γνωρίζουν κάτι περισσότερο. Ας πούμε ότι το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» περνά μέσα κι από τα λεγόμενα «λευκά συμβόλαια»...
του Άλκη Φιτσόπουλου
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 10/11/11