Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μέρος σεναρίου κάποιας φιλόδοξης κινηματογραφικής παραγωγής. Άλλωστε, όπως συνηθίζουν να λένε, τα συστήματα ασφαλείας βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω από το ληστή, ο οποίος διαρκώς ανακαλύπτει τεχνάσματα για να φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ξεχάστε τις εποχές, όταν κουκουλοφόροι εισέβαλαν με το πιστόλι σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα και 'σήκωναν' το ταμείο. Το μόνο που χρειάζονται πλέον είναι ένα φλασάκι USB.
Όλα προέκυψαν όταν οι υπεύθυνοι ευρωπαϊκής τράπεζας το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, υποπτεύθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά με το μηχάνημα ATM ενός καταστήματος της.
Αυτό που συνέβαινε είναι ότι το μηχάνημα άδειαζε πολύ γρηγορότερα απ' ότι συνήθως, αλλά δεν εντόπιζαν κάποια δυσλειτουργία του συστήματος.
Τελικά μετά από παρακολούθηση των καμερών ασφαλείας διαπίστωσαν ότι το ΑΤΜ «άδειαζαν» κάποιοι χρησιμοποιώντας ένα απλό φλασάκι USB όπως αυτά που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά για να αποθηκεύουμε και να μεταφέρουμε αρχεία. Στο μεγάλο συνέδριο χάκερ Chaos Computing Congress που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Αμβούργο οι «ειδικοί» εξήγησαν την μέθοδο.
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ανοίγουν συγκεκριμένο σημείο του ΑΤΜ το οποίο γνωρίζουν ότι θα τους δώσει πρόσβαση στον μηχανισμό του. Τοποθετούν το USB στην τρύπα και συνδέονται με τον μηχανισμό εγκαθιστώντας σε αυτόν το ειδικό για την περίσταση λογισμικό. Στη συνέχεια δίνουν εντολή ενεργοποίησης του λογισμικού και τότε εμφανίζεται στην οθόνη του ΑΤΜ ένα νέο μενού λίγο διαφορετικό από εκείνο που κανονικά πρέπει να εμφανίζεται.
Το νέο μενού τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη μετρητών άμεσα με μια μόλις εντολή ώστε να μειώσουν στο μίνιμουμ τον χρόνο παραμονής τους στο μηχάνημα. Μετά την ανάληψη απενεργοποιούν το λογισμικό και κλείνουν προσεκτικά την τρύπα. Ετσι αν δεν είναι άπληστοι και δεν αδειάζουν σε μια επίσκεψη το ΑΤΜ που έχουν παγιδεύσει θα μπορούν να επανέρχονται και να κάνουν αναλήψεις όσο αισθάνονται ασφαλείς ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτοί από την τράπεζα.