21/10/13

Τα... ανεπιθύμητα αέρια του πεπτικού συστήματος γίνονται καύσιμο!

Επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν τα αέρια των αγελάδων σε καύσιμο αέριο....

Αν στο εξής προσπαθώντας να παρομοιάσετε κάτι μικρό και άχρηστο χρησιμοποιήσετε τη γνωστή λέξη "κλ...", δηλαδή τα άχρηστα αέρια παράγωγα του πεπτικού συστήματος, θα κάνετε μεγάλο λάθος!
Διότι επιστήμονες από την Αργεντινή βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν τα αέρια που παράγει το πεπτικό σύστημα των αγελάδων σε καύσιμο. Μια πρωτότυπη ανακάλυψη που όπως λένε μπορεί να καταπολεμήσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Με ένα εξελιγμένο σύστημα βαλβίδων και αντλιών, οι επιστήμονες κατάφεραν να διοχετεύσουν τα αέρια από τις κοιλότητες του πεπτικού συστήματος των αγελάδων σε μια δεξαμενή.
Στη συνέχεια τα αέρια αυτά (που στην Αργεντινή τα λένε και eruptos) υφίστανται επεξεργασία για να διαχωριστεί το μεθάνιο από τα υπόλοιπα στοιχεία. Στη συνέχεια το μεθάνιο μετατρέπεται σε φυσικό αέριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση οχημάτων αλλά και στη βιομηχανία.
Κάθε αγελάδα παράγει 250-300 λίτρα (!) καθαρού μεθανίου τη μέρα, ποσότητα αρκετή για να δουλεύει ένα ψυγείο για 24 ώρες.
Η Αργεντινή έχει περίπου 51 εκατομμύρια αγελάδες. Τα αέρια που παράγουν τα ζώα αυτά αντιστοιχούν στο 30% των ετήσιων αερίων του θερμοκηπίου που παράγει η χώρα. Το μεθάνιο έχει 23 φορές μεγαλύτερη επίδραση στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.  

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes