Τα τατουάζ ενοχοποιούνται για καρκίνο, σύμφωνα με τις βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες.
Ερευνητές εκφράζουν φόβους ότι οι τοξίνες που εμπεριέχονται στο μελάνι μπορεί να εισχωρήσουν στο αίμα και να συσσωρευθούν σε βασικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουν έκκληση για ενδελεχή έρευνα και αυστηρή νομοθεσία σχετικά με τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ. Όπως επισημαίνουν στην έρευνά τους οι επιστήμονες, τα νανοσωματίδια από το μελάνι συγκεντρώνονται στην σπλήνα και τους νεφρούς και είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.
Για τους Βρετανούς ερευνητές, οι τοξίνες από το μελάνι των τατουάζ όταν απορροφώνται απ΄το σώμα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Τα νανοσωματίδια απ'ο το μελάνι μπορεί να εισχωρήσουν στο κυκλοφορικό σύστημα και με την συγκέντρωσή τους στην σπλήνα και τους νεφρούς να βλάψουν την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού στην διαδικασία διύλισης και αποβολής ακαθαρσιών.
Στη Βρετανία, παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι κάποια μελάνια που χρησιμοποιούνται για τατουάζ περιέχουν γνωστές καρκινογόνες ουσίες και γι’αυτό προτείνουν την επιβολή μεγαλύτερου ελέγχου στις βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, παρόμοιου με αυτούς που ισχύουν για το κάπνισμα και τα σολάριουμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολλές χρωστικές που χρησιμοποιούνται για τατουάζ παρασκευάζονται από μέταλλα: το μπλε για παράδειγμα, περιέχει κοβάλτιο και αλουμίνιο, ενώ το κόκκινο μπορεί να περιέχει σουλφίδιο υδραργύρου.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του δέρματος που προκαλεί το τατουάζ, ενισχύει τους φόβους των ερευνητών ότι τα τατουάζ μπορεί να προκαλούν καρκίνο του δέρματος. Μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια έχουν καταγράψει ελάχιστα περιστατικά καρκίνων στην περιοχή ενός τατουάζ.
Ωστόσο, ο καθηγητής Άριελ Όσταντ, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν, επισημαίνει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», πως τα περιστατικά αυτά δεν υποδηλώνουν ότι τα τατουάζ προκαλούν κακοήθεια. Ο ίδιος τονίζει ότι είναι απίθανο να προκαλέσουν ογκογένεση οι χρωστικές, διότι περιορίζονται σε μια ομάδα κυττάρων του δέρματος που λέγονται μακροφάγα και έχουν ως ρόλο την απορρόφηση κάθε ξένου σώματος.