Οι αρχαιολόγοι στις Σέρρες πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη..
Το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που ανακαλύφθηκε πριν λίγους μήνες στην Αμφίπολη Σερρών, ίσως τελικά όντως να κρύβει την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών: Τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Μακεδόνας βασιλιάς πέθανε το 323 π.Χ. στη μακρινή Ασία και η ανεύρεση του τάφου του, αποτελεί όνειρο ζωής για όλο τον αρχαιολογικό κόσμο.
Στις Σέρρες, μέρα με τη μέρα, τα ευρήματα που έρχονται στο φως είναι μοναδικά. Τον Ιούλιο, στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη ανακοίνωσε ότι έφερε στο φως τον τάφο της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου τους, Αλέξανδρου. Μάλιστα, το γνωστό σε όλους μας Λιοντάρι της Αμφίπολης και ο τάφος της Ρωξάνης και του μικρού Αλέξανδρου αποτελούσαν ένα ενιαίο μνημείο.
Τώρα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανεύρεση της τελευταίας κατοικίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι πληροφορίες είναι πραγματικά συγκλονιστικές: Ο τάφος έχει περίμετρο 498 μέτρα, σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από τον τάφο του Βασιλιά Φιλίππου στη Βεργίνα, παραπέμποντας σε δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για έναν Βασιλιά.
Εξωτερικά έχει επενδυθεί με μάρμαρο αρίστης ποιότητας, λαξευμένο με τέτοιο τρόπο που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος, τόσο η αρμονία όσο και η τελειότητα της εργασίας, με δεδομένα μάλιστα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.
Στην κορυφή του ταφικού θόλου φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί ένα λιοντάρι, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου.
Αν και είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα καθώς δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής η είσοδος του ταφικού συγκροτήματος, τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης έχουν πυροδοτήσει σειρά συζητήσεων για το εάν αυτό που σταδιακά βλέπει το φως της ημέρας δεν είναι ένας τάφος κάποιου σημαίνοντος προσώπου, αλλά ο τάφος του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.