2/10/12

Το σκάνδαλο που συγκλονίζει τη Γαλλία


 Η Γαλλία συγκλονίζεται από το σκάνδαλο στημένου αγώνα στο αγαπημένο σπορ της χώρας, το χάντμπολ. Εννέα παίκτες της Μονπελιέ, ανάμεσά τους και ο σουπερ-σταρ Νικολά Καράμπατιτς στοιχημάτισαν σε βάρος της ομάδας τους. Ο Γιάννης Φιλέρης έχει το θέμα...


Σκάνδαλο στημένου αγώνα με συλλήψεις πρωτοκλασάτων παικτών συγκλονίζει τη Γαλλία. Όχι, όμως, στο ποδόσφαιρο, αλλά στο χάντμπολ! Ακόμη χειρότερα για τους Γάλλους που καμαρώνουν, όχι άδικα, πως έχουν την κορυφαία εθνική ομάδα στην Ευρώπη. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, ούτε ένας μήνας από τον θρίαμβο των "τρικολόρ" στο ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου, όταν νίκησαν στον τελικό τη Σουηδία με 22-21 και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο!
 Η σύλληψη του Νικολά Καράμπατιτς, του κορυφαίου χαντμπολίστα της χώρας και έναν από τους καλύτερους του κόσμου, προκάλεσε σοκ και οι εικόνες να μπαίνει στο περιπολικό της αστυνομίας ήταν ένα από τα πρώτα θέματα των δελτίων ειδήσεων στη Γαλλία.
Δέκα οκτώ άνθρωποι κατηγορούνται για την υπόθεση του αγώνα ανάμεσα στην ισχυρή Μονπελιέ και την αδύναμη Κεσόν Σεβινιέ. Το 31-28 υπέρ της Σεβινιέ θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη, αλλά ο υπέρογκος στοιχηματισμός προβλημάτισε τις αρχές, που δεν άργησαν να βρουν την άκρη του νήματος.
Εννιά παίκτες της Μονπελιέ εμπλέκονται στο σκάνδαλο, καθώς ήδη παραδέχθηκαν ότι είχαν στοιχηματίσει σε βάρος της ομάδας τους, αλλά αρνούνται ότι ... έκατσαν να χάσουν.
Πρέπει, όμως, να εξηγήσουν πώς ποντάροντας 89.000 ευρώ (μαζί με τις συζύγους και τις κοπέλες τους), κατάφεραν να εισπράξουν 250 χιλιάρικα, ειδικά χάρη στο σκορ του ημιχρόνου (12-15 υπέρ της Κεσόν).

Σύμφωνα με τους κανονισμούς ο στοιχηματισμός εναντίον της ομάδας σου επισείει πρόστιμο 15.000 ευρώ και αποκλεισμό από έξι αγώνες του πρωταθλήματος. Μόνο, που αν αποδειχθεί ότι το ματς ήταν ...στημένο, θα πρέπει να πληρώσει έκαστος 75.000 ευρώ, ενώ αντιμετωπίζει και ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά...
"Οι παίκτες ξεπέρασαν τα όρια"
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μονπελιέ Μπράις Ραμπίν "υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις παραβίασης των αθλητικών κανόνων. Οι αθλητές πέρασαν τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν ανάμεσα σε αυτούς και τους τζογαδόρους".
Ο εισαγγελέας πρόσθεσε: "Εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά. Πώς μπορείς να πάρεις μέρος σε ένα κανονικό ματς όταν ήδη έχεις στοιχηματίσει σε βάρος της ομάδας σου ότι θα χάσει;"
Η Μονπελιέ ανάστατη
Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις (απόδειξη και το πρωτοσέλιδο της Εκίπ) καθώς μιλάμε για αθλητές πολύ μεγάλης δημοφιλίας στην Γαλλία. Η Μονπελιέ είναι ανάστατη και ήδη ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να περιμένει την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.
Θα επιβάλλει τις σχετικές ποινές σε όλους τους παίκτες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, καθώς όπως δήλωσε και ο προπονητής της ομάδας Πατρίς Καναγιέ"ο σύλλογος νιώθει προδομένος. Ό,τι πετύχαμε ως τώρα πήγε περίπατο! Πρέπει να το ξαναχτίσουμε λιθαράκι, λιθαράκι".
Η αποκαθήλωση του Καράμπατιτς
Η εμπλοκή του Νικολά Καράμπατιτς στην όλη υπόθεση ενισχύει τους κραδασμούς που δέχεται το γαλλικό χάντμπολ.
Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Γαλλίας Ντανιέλ Κοσταντινί σχολίασε πολύ καυστικά: "Αποδείχθηκε ότι είχαμε δώσει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτούς τους νεαρούς ("μειράκια" τους χαρακτήρισε) Όλοι είχαν να λένε για την εξυπνάδα του Καράμπατιτς και ότι θα μπορούσε να έχει πάει στο Πανεπιστημίο. Αν όμως είναι μπλεγμένος καλείται να αποδείξει ότι δεν ήταν παρά ένας μικρός ηλίθιος ο οποίος ήταν έτοιμος να τινάξει στον αέρα την καριέρα του για 10.000 ευρώ".
 
 Εμβρόντητος έχει μείνει και ο Κλοντ Ονεστά, νυν ομοσπονδιακός προπονητής της Γαλλίας στο χάντμπολ, που χαρακτήρισε την κατάσταση "πολύ δυσάρεστη και απίστευτη".
"Δεν είχα ιδέα. Πρέπει όμως να αντιδράσουμε, γιατί το χάντμπολ είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας και έχουμε τουλάχιστον 500.000 δελτία αθλητών σε όλη τη χώρα..." είπε ο προπονητής που βλέπει δυο από τα αστέρια της Εθνικής Γαλλίας (Καράμπατις και Ορνουμπιά) να εμπλέκονται σε ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο: "Δεν ξέρω τι να πω. Λυπάμαι για αυτούς, γιατί ήταν δυο αθλητές τους οποίους σέβομαι απεριόριστα..."
Ο δικηγόρος του Καράμπατιτς πάντως αρνείται τις κατηγορίες: "Όσοι ειδικοί είδαν το συγκεκριμένο ματς δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Μονπελιέ έχασε επίτηδες. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο".
Μάλλον, όμως, ισχύει το αντίθετο...
Επιμέλεια: Γιάννης Φιλέρης   
Πηγη sport24.gr


 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes