13/10/12

Η αποκωδικοποίηση των ονείρων μέσα από 7 "κλειδιά'


       Μετά από μια κουραστική μέρα ξαπλώνεις στο κρεβάτι για να βρεις τον παράδεισο. Κάποιες φορές το καταφέρνεις και το επόμενο πρωί ξυπνάς με όρεξη χωρίς να θυμάσαι τι ήταν αυτό που σου έφτιαξε τη διάθεση. Άλλες φορές, πάλι,
ξέρεις καλά ποιους συνάντησες στο μαγευτικό κόσμο των ονείρων και τι περιπέτειες έζησες. Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι περιπτώσεις που κάτι πάει στραβά. Ξυπνάς απότομα, αγχωμένος, ενίοτε φοβισμένος, γιατί το μυαλό σου βασάνισε η ίδια τρομακτική ιστορία. Όσο πιο παράξενο το όνειρο, τόσο πιο έντονη και η τάση των ανθρώπων να επιχειρήσουν να το αποκρυπτογραφήσουν, να το ερμηνεύσουν. Ο Φρόιντ ονόμαζε τα όνειρα «βασιλική οδό προς το ασυνείδητο», ωστόσο η τελευταία επιστημονική άποψη θέλει τους καθημερινούς μας εφιάλτες να είναι μια μορφή «ψυχολογικής γιόγκα» που έχει ζωτική σημασία για τη συναισθηματική ευεξία και την υγεία.

Οι άνθρωποι που θυμούνται τα όνειρά τους φαίνεται να επουλώνουν γρηγορότερα τις πληγές τους από μια κατάθλιψη λόγω διαζυγίου, γιατί, όπως υποστηρίζει ο ερευνητής Ρόμπιν Νάιμαν, Ph.D., συγγραφέας του Healing Night: The Science And Spirit Of Sleeping, Dreaming And Awakening, ακόμα και τα άσχημα όνειρα έχουν κάποια ευεργετική λειτουργία με το να μας αποφορτίζουν. Το να δίνεις ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στα όνειρά σου μπορεί να σε βοηθήσει να επιλύσεις προβλήματα, να πολεμήσεις τους φόβους σου, να ενισχύσεις το όμορφο ξύπνημα και τη διάθεσή σου. Ρίξε μια ματιά εδώ πώς να αποκωδικοποιήσεις τα όνειρά σου δίνοντας έμφαση στις απαντήσεις 7 κοινών ερωτήσεων.

Τι προκαλεί τη νυχτερινή αίσθηση ότι κάποια διαβολική παρουσία κινείται μέσα στο δωμάτιο;
Μια λιγότερο γνωστή διαταραχή του ύπνου ονομάζεται «υπνική παράλυση». Εμφανίζεται στο 20% των ανθρώπων τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (λιγότερο από 8% την παρουσιάζει συχνά) και μπορεί να δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας ψευδαισθήσεις, όπως η απεικόνιση κάποιας παρείσακτης ή αρνητικής παρουσίας στο υπνοδωμάτιο, αίσθημα πίεσης στο στήθος ή άλλη εξωσωματική εμπειρία, σύμφωνα με όσα κατέγραψε μια έρευνα το 2011. Κατά τη διάρκεια της υπνικής παράλυσης οι άνθρωποι έχουν συνείδηση, αλλά δεν μπορούν να κινηθούν ή να μιλήσουν. Συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό και σηματοδοτεί μια στιγμιαία δυσλειτουργία, αφού το σώμα μεταφέρεται από την κατάσταση του ύπνου σε αυτήν του ξύπνου ή και αντίστροφα.

Σε κάνουν να ξυπνάς κλαίγοντας ή γελώντας ανάλογα;
Κάποιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα και τις εικόνες είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ενεργές όταν ονειρεύεσαι, κι αυτό ακριβώς είναι ο λόγος-κλειδί για τα αίτια των ξεκάθαρων ονείρων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τόσο δυνατά συναισθήματα. Τα όνειρα συνήθως είναι πιο καθαρά προς το τέλος του βραδινού ύπνου, κάτι που εξηγεί γιατί ένα ιδιαίτερα θλιβερό ή αστείο όνειρο μπορεί να σε παρακινήσει να σηκωθείς κλαίγοντας ή γελώντας αντίστοιχα. Τα πρωινά όνειρα είναι αυτά που συνήθως μένουν αξέχαστα.

Γιατί δε θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις;
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ξεχνάμε το 95% -ή και περισσότερο- όσων βλέπουμε στον ύπνο μας, κυρίως γιατί αυτά ξεθωριάζουν αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Πάνω από το 90% του περιεχομένου των ονείρων χάνεται στα επόμενα 10 λεπτά. Για να «αιχμαλωτίσεις» τα όνειρά σου, γράψ΄ τα αμέσως μόλις σηκωθείς. Συγκρίνοντας ανθρώπους που βλέπουν αρκετές φορές τα ίδια όνειρα μέσα στον ίδιο μήνα μ΄ εκείνους που δεν ξαναβλέπουν κανένα στο ίδιο διάστημα, οι μελέτες διαπίστωσαν πως η βασική διαφορά είναι ότι τα όνειρα των ανθρώπων που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι άξια θύμησης.

Τα διαυγή όνειρα μπορεί να βγουν αληθινά;
Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πώς να ελέγχουν τα όνειρά τους. Σε μια έρευνα ζητήθηκε από 20 εθελοντές να πετάξουν μερικά νομίσματα σε μια κούπα το απόγευμα και μετά να επιχειρήσουν να μεταφέρουν σε ένα όνειρό τους αυτή τη δοκιμασία. Επτά από τους εθελοντές κατάφεραν να έχουν ένα σαφές όνειρο και ήταν πολύ καλύτερα το επόμενο πρωί σε σχέση μ΄ εκείνους που δεν ήταν σε θέση να «εξασκηθούν» στα όνειρά τους. Όλως περιέργως, το να παίζει κάποιος video games πριν πέσει για ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε καθαρά όνειρα, επισημαίνουν οι μελέτες. Πιθανόν οι εξασκημένοι παίκτες με το να επικεντρώνονται σε μια εικονική πραγματικότητα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επηρεάσουν άμεσα ή να αλλάξουν τον κόσμο των ονείρων τους, αφού είναι σαν να ελέγχουν τις κινήσεις μιας εικόνας σε ένα video game. Και ακόμα μία έκπληξη: οι παίκτες βλέπουν λιγότερη βία ή φόβο στα όνειρά τους απ΄ ό,τι όσοι δεν παίζουν.

Τι είναι αυτό που πυροδοτεί τους εφιάλτες;
Οι εφιάλτες μπορεί να θεωρηθούν πρόκληση: Σίγουρα υπάρχει κάτι με το οποίο χρειάζεται να ασχοληθείς και αυτό στην πραγματικότητα σε φοβίζει και σε αγχώνει. Τα φάρμακα που πιθανόν λαμβάνεις μπορεί επίσης να είναι ο ένοχος. Το να καταναλώνεις μεγάλο αριθμό ηρεμιστικών φαρμάκων ως αγωγή μπορεί να πυροδοτήσει τρομακτικά όνειρα ως παρενέργεια, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων αντικαταθλιπτικών, αλλά και φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση. Εάν βλέπεις συχνά εφιάλτες, λάβε υπόψη σου την τεχνική «Εξάσκηση για τη θεραπεία των εφιαλτών», την οποία προτείνει ο ψυχολόγος του Χάρβαρντ, Ντέιρ-ντρε Μπάρετ, και σύμφωνα με την οποία αλλάζεις τα όνειρα που βλέπεις μέσω μιας διανοητικής άσκησης. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι η θεραπεία αυτή μειώνει τους εφιάλτες κατά 65%, ανάλογα με την περίπτωση. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και η σύλληψη των ζόμπι που εμφανίζονται στον ύπνο σου ίσως επίσης να βοηθήσουν. Μια τελευταία μελέτη βρήκε πως οι άνθρωποι που συνήθως κοιμούνται αρκετά έχουν και πιο καλά όνειρα.

Μπορούν τα όνειρα να προβλέψουν το μέλλον;
Τα προφητικά όνειρα συνήθως αποκαλύπτουν ασυνείδητους φόβους, ανησυχίες, ελπίδες, προσδοκίες, προσμονές, κάποιες από τις οποίες μπορεί να γίνουν και πραγματικότητα. Μια φίλη, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είδε πως κυοφορούσε δίδυμα. Λίγες εβδομάδες αργότερα διαπίστωσε μέσω του υπερήχου πως ήταν πραγματικότητα/Οσο κι αν η ίδια απέδωσε το γεγονός στα όνειρά της, η αλήθεια ήταν πως είχε οικογενειακό ιστορικό διδύμων, επομένως το όνειρο προφανώς απεικόνιζε την κρυφή λαχτάρα της για μια τέτοια διπλή ευλογία. Τα μάτια μας καθημερινά βλέπουν πολλά. Άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, ίσως και αξεπέραστα, ακόμα και με καρκίνο, συχνά έχουν τέτοια επαναλαμβανόμενα όνειρα με κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Είτε είσαι ένας από αυτούς είτε όχι, πήγαινε για ένα γενικό check-up -δε θα σου πάρει πάνω από 10 λεπτά-, γιατί ίσως το σώμα σου θέλει να σε προειδοποιήσει μέσω ενός ονείρου πως κάτι πάει στραβά.

Τι σημαίνουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα;
Μια τεχνική για να «ξεκλειδώσεις» τα κρυμμένα νοήματα των ονείρων σου είναι να καταγράψεις όσα επαναλαμβάνονται προσθέτοντας τα τρία πρώτα γεγονότα ή συμβάντα που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι τους ανθρώπους ή τα αντικείμενα που είδες, ακόμα κι αν αυτά μοιάζουν εντελώς ασύνδετα. Στη συνέχεια αναλύεις τα επαναλαμβανόμενα θέματα και συναισθήματα/Οταν μια φίλη το προσπάθησε, συνειδητοποίησε πως οι ιστορίες της αφορούσαν τη σύγκρουση και το ρομαντισμό. Αυτό την παρακίνησε να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που δεν είχε λυθεί στο γάμο της. Η προσωπική ερμηνεία είναι συνήθως πιο ακριβής από τους συμβολισμούς ονείρων που μπορείς να διαβάσεις στους ονειροκρίτες.

[Αναδημοσίευση από το τεύχος Αυγούστου/Σεπτεμβρίου Νο200 του περιοδικού Playboy]

Πηγη  defencenet.gr

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes