Τα δόντια μας, εκτός από σωστό καθαρισμό και τακτικό έλεγχο, έχουν ανάγκη και από συγκεκριμένες τροφές που δεν θα τα βλάψουν, αλλά αντίθετα θα αποτελέσουν ασπίδα προστασίας.............
Σέλερι
- κάνει μασάζ στα ούλα
- λειτουργεί σαν φυσικό οδοντικό νήμα
- η μάσησή του απαιτεί πολύ σίελο και αδρανοποιεί με κάποιο τρόπο τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.
Τυρί
- υψηλό σε ασβέστιο και φώσφορο
- δεν περιέχει ζάχαρα και υδατάνθρακες
- βοηθάει στη ρύθμιση του pH του στόματος.
Πράσινο τσάι
- περιέχει κατεχίνες που σκοτώνουν τα βακτήρια που μετατρέπουν τα φυσικά ζάχαρα σε πλάκα.
Ακτινίδιο και φράουλες
- έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου και στην καλύτερη υγεία των ούλων, καθώς και στην αποφυγή περιοδοντικών παθήσεων
- τα μικρά σποράκια που περιέχουν κάνουν ελαφρύ μασάζ στα ούλα.
Κρεμμύδι
- έχει βρεθεί ότι το κρεμμύδι σε όλες τις μορφές του έχει μια αντιβακτηριδιακή δράση.
Σουσάμι
- πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο συμβάλλει στη μείωση της πλάκας.
Νερό και χαμομήλι
- τα υγρά και ιδιαίτερα όσα δεν περιέχουν ζάχαρη, ανθρακικό και καφεΐνη ξεπλένουν και ενυδατώνουν τα ούλα και απομακρύνουν υπολείμματα τροφών που τρυπώνουν ανάμεσα στα δόντια.
- στα δόντια κάνουν γενικά καλό τα τρόφιμα που: δεν περιέχουν ζάχαρη, δεν έχουν κολλώδη υφή π.χ. χαλβάς, δεν είναι πλούσια σε καφεΐνη, δεν έχουν σκληρή υφή ή σύσταση, π.χ. σκληρές καραμέλες.
Πηγη zougla.gr