1/6/11


Έρχεται «φοροκαταιγίδα»
1/6/2011 8:56:00 πμ | Χριστούλιας Δημήτρης
 πηγη    real.gr          

  
Τις τελευταίες πινελιές βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο κείμενο που θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2012-2015, μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, «κλειδώνουν», μεταξύ άλλων, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, «φοροκαταιγίδα», η οποία αναμένεται να επιφέρει σημαντική συρρίκνωση στα εισοδήματα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, από τα 12.000 ευρώ σήμερα, στα 6.000 με 8.000 ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, για παράδειγμα, εάν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στα 6.000 ευρώ, θα φορολογούνται ακόμη και εργαζόμενοι που αμείβονται με καθαρές μηνιαίες αποδοχές της τάξεως των 428 ευρώ! Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με τους πιστωτές της χώρας να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην πώληση ΔΕΚΟ σε ιδιώτες.

Τα μέτρα που προετοιμάζονται για τη φετινή χρονιά είναι ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Τα 3 δισ. θα προέλθουν από τη φορολογία και τα υπόλοιπα από την περικοπή των δαπανών.

Πάντως χθες, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου οικονομικών, έσπευσε χθες να διαψεύσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μείωσης τώρα του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «φέτος χρειαζόμαστε έσοδα».

Το νέο «πακέτο» των μέτρων, που εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί αύριο, από τον υπουργό οικονομικών, αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-Αύξηση των τελών κυκλοφορίας από 10% έως 20%.

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών.

-Μείωση του αφορολογήτου ορίου. Τα σενάρια αναφέρουν ότι το αφορολόγητο ενδέχεται να μειωθεί από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε 6000 ή 8000 ευρώ.

-Αύξηση φόρων σε τσιγάρα.

-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό.

-Έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και τα πολυτελή αυτοκίνητα.

-Μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%. Εξετάζεται να γίνει μετάταξη ορισμένων (εστιατόρια, delivery) προϊόντων στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13%.

-Εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης από τον Οκτώβριο.

- Επιβολή φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

-Τέλος νομιμοποίησης στις αδήλωτες πισίνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο δαπανών, εκτός από τις περικοπές σε συντάξεις, μείωση του εφάπαξ κατά 10% και σειρά ακόμη μέτρων, εξετάζεται η περικοπή του επιδόματος γάμου, η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έως 1 δισ. ευρώ και η διεύρυνση της μισθολογικής ωρίμανσης στα 5 έτη από 2 χρόνια που είναι σήμερα.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes