19/5/16

"Φωτογραφική" φορο-διάταξη για τα τυχερά παιχνίδια...

"Φωτογραφική" φορο-διάταξη για τα τυχερά παιχνίδια
Στην επιλογή της κλιμακωτής αύξησης της συμμετοχής του....
Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα επί του μικτού κέρδους των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών προχώρησε τελικώς η κυβέρνηση.
Η αρχική διάταξη που προέβλεπε την, χωρίς εξαιρέσεις, αύξηση του φόρου επί των ακαθαρίστων εσόδων των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών, από το 30% στο 35%, είχε αποσυρθεί την τελευταία στιγμή από τον αρμόδιο υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, αργά το βράδυ της προπερασμένης Κυριακής, προκειμένου να υπάρξουν "νομοτεχνικές βελτιώσεις".
Οι αρχικές πληροφορίες περι κλιμακωτού φόρου ανάλογα με το μικτό κέρδος κάθε παρόχου, επιβεβαιώθηκαν με την κατάθεση του σχεδίου νόμου τα μεσάνυχτα. Όπως αναφέρεται, αυξάνεται η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, από 30% κλιμακωτά έως το 35%, στα έσοδα επί του μικτού κέρδους που αφορά στα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας τυχερών παιχνιδιών του κατόχου επίγειας άδειας (ΟΠΑΠ) ή διαδικτυακής άδειας (24 εταιρείες υπό μεταβατικό καθεστώς ή όσες πάρουν νέες άδειες, εφόσον υλοποιηθεί διαγωνισμός).
Μάλιστα τα έσοδα αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο εντός 16 ημερών (!) από το τέλος του ημερολογιακού μήνα, αντί για κάθε τρίμηνο που ισχύει μέχρι σήμερα.
Αναλυτικά:
•Παραμένει το 30% η συμμετοχή του Δημοσίου για μικτό κέρδος μέχρι τα 100 εκατ.ευρώ
•Αυξάνεται στο 32,5% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ και μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ, και
•Αυξάνεται στο 35% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται πως με βάση τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου, ο ΟΠΑΠ καλείται να επωμιστεί το συντριπτικό βάρος της νέας αυτής αύξησης, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στην Ευρώπη στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Για τη χρήση του 2015, ο ΟΠΑΠ εμφάνισε μικτά έσοδα 1,1 δισ. ευρώ, όταν οι διαδικτυακοί πάροχοι που έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς, κατά δήλωσή τους στην ΕΕΕΠ (στοιχεία παρείχαν οι 21 από τις 24 εταιρείες του μεταβατικού καθεστώτος) είχαν στο σύνολο τους ακαθάριστα έσοδα ύψους 116 εκατ. ευρώ.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes