20/3/16

Θα ταυτοποιούνται οι κάτοχοι χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ ...

Θα ταυτοποιούνται οι κάτοχοι χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ
Με στόχο τον προληπτικό έλεγχο για..
"ξέπλυμα” χρήματος, οι τράπεζες θα προχωρούν σε πλήρη καταγραφή των στοιχείων και των συναλλαγών όσων ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή της Κυριακής”.
Σύμφωνα με εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταγράφουν και να καταχωρίζουν μηχανογραφικά κάθε ανάλογη κίνηση. Η προσέλευση πολιτών στα γκισέ των τραπεζών για να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ υπήρξε έντονη μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi ότι η ΕΚΤ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή απόσυρση από την αγορά των τραπεζογραμματίων μεγάλης αξίας.
Αρκετοί πολίτες έσπευσαν να βγάλουν τα 500άρικα από τα σεντούκια και τις θυρίδες. Οι περισσότεροι μάλιστα προτίμησαν να τα "σπάσουν” σε χαρτονομίσματα των 50 ή των 20 ευρώ και να τα αποσύρουν ξανά στα στρώματα ή στα υπόγεια των τραπεζών, αποφεύγοντας να τα καταθέσουν σε λογαριασμό.
Μετά την τελευταία φυγή των καταθέσεων, τα χρήματα που βρίσκονται πλέον σε θυρίδες και στρώματα υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ και συνιστούν έναν πραγματικό θησαυρό, μέρος του οποίου είναι αδήλωτο χρήμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι τράπεζες υποχρεούνται να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανά πελάτη φυσικό πρόσωπο μηχανογραφικά και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της ίδιας ονομαστικής αξίας, καθώς και με τις λοιπές συναλλαγές του. Αντίστοιχα υποχρεούνται να παρακολουθούν και τις υπόλοιπες συναλλαγές πελατών τους που εκτελούνται με τραπεζογραμμάτια που προσκομίζουν, όπως η κατάθεση σε λογαριασμό των ιδίων ή τρίτων, διασταυρώνοντας τις σχετικές κινήσεις με το οικονομικό και συναλλαγματικό προφίλ του εκάστοτε πελάτη.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes