7/12/15

Αφορολόγητο μόνο με e-αποδείξεις - Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο ...

Αφορολόγητο μόνο με e-αποδείξεις - Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο
Για ακόμη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να.....
προωθήσει περισσότερο στην αγορά τη χρήση πλαστικού χρήματος. Πώς; Αυτή τη φορά μέσω των αποδείξεων και του αφορολόγητου.
Συγκεκριμένα με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016, προκειμένου να χτιστεί το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (για όσους κερδίζουν το μέγιστο όφελος μείωσης φόρου 2.100 ευρώ) θα απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του συνολικού εισοδήματος, με μέγιστο όριο 10.500 ευρώ.
Μετρούν πάσης φύσεως αποδείξεις, αρκεί οι δαπάνες να έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας. Το ίδιο θα ισχύσει και για την έκπτωση των ιατρικών δαπανών.
Το ΥΠΟΙΚ θα βλέπει έτσι σε πραγματικό χρόνο τις ταμειακές ροές και θα γνωρίζει τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθουν. Αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 2010 και είχαν δοθεί οι πρώτες άδειες των εξελιγμένων ταμειακών μηχανών, ωστόσο ποτέ δεν προχώρησε.
Το υπουργείο Οικονομικών πλέον έχει τα πάντα έτοιμα αφού αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή. Η σύνδεση των ταμειακών σχεδιάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους όπως είναι η εστίαση και τα ξενοδοχεία καθώς και για επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι κ.α. Πάντως, εντός του 2016 θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της Ελλάδας
Οι εξαιρέσεις
Από το μέτρο θα εξαιρεθούν ηλικιωμένοι άνω των 75 ή 80 ετών, καθώς και οι κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών.
Με άλλη διάταξη θα ορίζεται η σταδιακή διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΔΕ, μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί από το 2011 αλλά ουδέποτε μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε.
Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση από τις αρχές του 2016, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να έχει εικόνα σε κάθε απόδειξη η οποία εκδίδεται.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes