2/12/15

Τα «δώρα» που ετοιμάζουν οι τράπεζες για να συγκεντρώσουν τα μετρητά ...

Τα «δώρα» που ετοιμάζουν οι τράπεζες για να συγκεντρώσουν τα μετρητά
Ολοκληρωμένο σχέδιο επαναφοράς των χαρτονομισμάτων στους τραπεζικούς ....
λογαριασμούς εκπονούν οι τράπεζες καθώς αντιλαμβάνονται ότι η πίεση που ασκείται και από την πλευρά των φορολογικών αρχών για περιορισμό της διακίνησης του χρήματος στη φυσική μορφή του, μπορεί να βοηθήσει ώστε να αυξηθούν και τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων.
Το νέο έντυπο «πόθεν έσχες» που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά για πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες (δημοσίους υπαλλήλους, δικαστικούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς κλπ) έχει εκληφθεί ως ο «προάγγελος» των αλλαγών που θα ισχύσουν καθολικά για όλους τους φορολογούμενους. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα όλοι θα κληθούμε να δηλώνουμε στην εφορία ακόμη και αν έχουμε μετρητά στο… σεντούκι. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι πλέον εκλείπει ένα ισχυρό κίνητρο για το οποίο πολλοί είχαν σπεύσει να πάρουν τις καταθέσεις τους πριν από τον Ιούλιο: το να «κρύψουν» τα χρήματα τους από το βλέμμα της εφορίας που ήδη παρακολουθεί τις καταθέσεις. Από την άλλη, έρχονται τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Οι πολίτες θα πιεστούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με το πλαστικό χρήμα καθώς μόνο έτσι θα μπορούν να εξασφαλίζουν το αφορολόγητο που προβλέπει η φορολογική κλίμακα (9550 ευρώ χωρίς το οποίο καταλογίζεται φόρος περίπου 2200 ευρώ). Για να μπορεί κάποιος όμως να κάνει τις συναλλαγές του ηλεκτρονικά, χρειάζεται χρήμα στον τραπεζικό λογαριασμό. Άλλο ένα μέτρο πίεσης για την επαναφορά των καταθέσεων.
Τι μένει για να ολοκληρωθεί η εικόνα; Να μπουν και οι τράπεζες στο παιχνίδι δίνοντας από την πλευρά τους ουσιαστικά κίνητρα στους καταθέτες. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει ακόμη και το θέμα της αλλαγής του πλαισίου των capitalcontrols. Συζητείται ως ισχυρό κίνητρο το ενδεχόμενο όποιος καταθέτει μετρητά από το νέο έτος, να μην υπόκειται για το συγκεκριμένο ποσό μετρητών στον περιορισμό ων 420 ευρώ. Δηλαδή, αν κάποιος καταθέσει 10.000 ευρώ, αυτό το ποσό να μπορεί να το πάρει όποια στιγμή θέλει και να το χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί. Τα υπόλοιπα κίνητρα που εξετάζονται, έχουν να κάνουν με τις αποδόσεις. Συζητείται το λανσάρισμα προϊόντων τα οποία θα προσφέρουν:
  1. Συχνότερη καταβολή τόκων, ακόμη και ανά εβδομάδα
  2. Αυξημένες αποδόσεις αποκλειστικά για το «νέο χρήμα»
  3. Ακόμη ισχυρότερα κίνητρα επιβράβευσης για χρήση των πιστωτικών καρτών (αυτό έμμεσα θα φέρει το χαρτονόμισμα στην τράπεζα  
  4.  ΠΗΓΗ

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes